ВР затвердила 50% податок на прибуток банків: що це означає для фінансової системи України

22 ноя, 09:00

Верховна Рада України прийняла закон, який встановлює тимчасове додаткове оподаткування банків на поточний рік за ставкою 50%. Про це свідчить голосування 229 депутатів за відповідним законопроектом №9656-д у другому читанні та в цілому.

Податок був прийнятий без протистоянь, але 26 депутатів утрималися, включаючи фракції "Європейська солідарність" та "Батьківщина", які не висловили підтримку. Ще 75 нардепів не брали участі в голосуванні.

Перший заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк повідомив, що текст закону був змінений на вимогу Міжнародного валютного фонду, Міністерства фінансів та Національного банку України.

Згідно з новим законом, ставка податку на прибуток для банків у 2023 році становитиме 50%. Нарахування та сплата податку за попередні квартали цього року за раніше діючою ставкою не вважатиметься порушенням правил нарахування.

За розрахунками Міністерства фінансів, це нововведення принесе близько 24-25 мільярдів гривень лише за 2023 рік, а в наступні роки - по 6-7 мільярдів щорічно.

Попередня версія законопроекту передбачала ставку податку на прибуток підприємств у розмірі 36%, і ця ставка мала застосовуватися лише у 2024 та 2025 роках.

Крім того, Рада прийняла проект закону №9307, який регулює питання розмитнення конфіскованих товарів, що належать Нацагентству з виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від злочинів (АРМА), у режимі транзиту. Закон також продовжує звільнення від оподаткування деяких товарів у 2023 році, зокрема, обладнання для нічного та тепловізійного бачення.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/275389.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua